Kortspel och Kortlekar
Poker
Startsida  
Auktion Auktion
Belote Belote
Beredskap Beredskap
Bezique Bezique
Bismarck Bismarck
Bismarck Black Jack
Bluffstopp Bluffstopp
Capot Capot
Cribbage Cribbage
Dam Dam
Ecarté Ecarté
FEmhundra Femhundra
Gris Gris
Gurka Gurka
Hej knekt Hej knekt
Hjärter Hjärter
Jamaica Jamaica
Knekt Knekt
Komet Komet
Mas Mas
Michigan Michigan
Piquet Piquet
Poker Poker
Priffe Priffe
Rödskägg Rödskägg
Samba Samba
Stopp Stopp
Svälta Räv Svälta Räv
Trumf Trumf
Texas hold'em Texas hold'em
Vändåtta Vändåtta
Whist Whist

Mao - kortspelet med outtalade regler

Kortspel kan vara en väg ut ur Coronaisoleringen, alltifrån online till med sina nära och kära vid köksbordet. Inte minst spelet Mao bidrar till både god och dålig stämning som piggar upp i en rätt så ensam vardag.

Hemma med familjen

För den som sitter hemma med familjen kan det vara läge att göra något tillsammans och kanske sätta sig vid datorn lite senare. Kanske återuppta ett umgänge som före Coronakrisen glömts bort sedan länge. Ta fram kortleken och sätt igång. Låt spelet och samtalen flöda. Förr i världen spelade man kanske Priffe, men idag är nog Mao att föredra. Ett kortspel somkombinerar skratt, social interaktion och dessutom något som passar för familjens tonåringar, då hela spelet kan ses som en form av spratt, eller ett prankster-spel.

Spratt och skratt

Sanningen är att det handlar och hälften prank och hälften spel. Målet är att bli av med alla kort man har på handen genom att spela ett kort i taget, men den stora utmaningen är att man får inte lära ut reglerna till nya spelare utan de måste ta till sig dessa genom att delta i spelet. Med andra ord finns det rätt mycket utrymme för spratt och skratt.

Utgångspunkten

Det är en kortlek på 2-3 spelare som gäller, men skulle det saknas några kort, så är det inte hela världen. Ja, eller om det tillkommer några extra kort, så kan man mer se det som en krydda än ett problem. Varje spelare får sju kort medan resten placeras med motivet nedåt i en hög på bordet. Därefter säger givaren: Kort nummer sju av Mao, sessionen är igång. Sedan är det bara att börja för spelaren till vänster om givaren och sedan går man vidare. Lägg ut ett kort med motivet uppåt, ta ett nytt kort och så vidare.

Spelets gång

Därefter kan man lägga ut ett eller flera kort av samma värde, annars får man ta ett ur högen. Men de regler som skapar störst problem för de som är nya och inte kan reglerna är till exempel det faktum att det är förbjudet att prata fritt under själva spelsessionen. Att en åtta ändrar riktningen på vems tur det är. Eller att ett ess hoppar över en spelares tur. Knektar är wild cards som kan användas som andra kort, men du måste säga vilket kort knekten ersätter.

Outtalade regler som måste sägas

Om en sjua spelas måste spelaren säga: Ha en trevlig dag medan nästa spelare på tur måste antingen dra ett nytt kort eller lägga en till sjua och då säga: Ha en mycket trevlig dag. För varje sjua måste man lägga till ytterligare ett mycket. Om man inte hänger med på detta så kan övriga spelare utkräva straff i form av att de måste ta ett nytt kort ur högen. Onekligen ett spel som kan sätta fart på både diskussioner och skratt.Partners

Hitta Allt Startsida
Roliga Filmer
Roliga Annonser
Mediafel
Mobilspel
Java Konsult
Kortlänkar - Länkvänner 1 | 2 | 3